Ο φετινός θεματικός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου ήταν αφιερωμένος σε έναν μεγάλο φιλέλληνα, έναν παράτολμο αγωνιστή της Κρητικής Αντίστασης, τον Sir Patrick Leigh Fermor.

Sir Patrick Leigh Fermor
Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011) υπήρξε μία από τις λίγες γνήσιες αναγεννησιακές φιγούρες που παρήγαγε η Βρετανία τον 20ο αιώνα, ένας άνθρωπος της δράσης και της μάθησης, ένας σύγχρονος Λόρδος Βύρων. Ταξιδευτής, περιηγητής, μυθιστοριογράφος, ποιητής αλλά και πολεμιστής πέρα από όρια.
Στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Leigh Fermor εντάχθηκε αρχικά στους «Ιρλανδούς Φρουρούς» και στη συνέχεια μετατέθηκε στο Intelligence Corps (Σώμα Πληροφοριών του βρετανικού στρατού υπεύθυνο για τη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών) λόγω των γνώσεών του για τα Βαλκάνια.
Αρχικά συνδέθηκε ως αξιωματικός-σύνδεσμος με τις ελληνικές δυνάμεις που πολεμούσαν τους Ιταλούς στην Αλβανία, και στη συνέχεια – έχοντας επιζήσει από την πτώση της Κρήτης το 1941 – στάλθηκε πίσω στο νησί από τη SOE (Special Operations Executive – βρετανική μυστική οργάνωση συντονισμού επιχειρήσεων δολιοφθοράς, κατασκοπείας και αντίστασης σε κατεχόμενες από τον Άξονα περιοχές) με σκοπό να φέρει σε πέρας εξαιρετικά επικίνδυνες αντάρτικες επιχειρήσεις κατά των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων.
Για ενάμιση χρόνο ο Leigh Fermor, μεταμφιεσμένος ως κρητικός βοσκός ζούσε στις παγωμένες ορεινές σπηλιές, οργανώνοντας ένα από τα πιο τολμηρά κατορθώματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την απαγωγή του διοικητή της γερμανικής φρουράς στην Κρήτη, Γερμανού στρατηγού Χάινριχ Κράιπε (Karl Heinrich Georg Ferdinand Kreipe).

Karl Heinrich Georg Ferdinand Kreipe
Η απαγωγή του στρατηγού Χάινριχ Κράιπε (Heinrich Kreipe) στην Κρήτη το 1944 αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο θρυλικές επιχειρήσεις της αντίστασης κατά των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οργανώθηκε από τη Special Operations Executive (SOE) με σκοπό να αποδυναμώσει το ηθικό των Γερμανών και να ενισχύσει το αντιστασιακό κίνημα στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Κρήτες και Βρετανοί αντιστασιακοί
Ηγετική φυσιογνωμία της επιχείρησης υπήρξε ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Βρετανό αξιωματικό της SOE Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος (Billy Moss) και Κρητικούς αντιστασιακούς.
Στις 26 Απριλίου 1944, η ομάδα τους, μεταμφιεσμένη σε Γερμανούς στρατιώτες, έστησε ενέδρα στο αυτοκίνητο του Κράιπε καθώς επέστρεφε από το Ηράκλειο προς τη βίλα του κοντά στα Ανώγεια.
Αφού τον ακινητοποίησαν, διέφυγαν πεζοί μέσα από ορεινά μονοπάτια, αποφεύγοντας τους Γερμανούς στρατιώτες που τους καταδίωκαν. Η ομάδα διέσχισε το δύσβατο έδαφος της Κρήτης με τον Κράιπε αιχμάλωτο και περνώντας το όρος Ίδη έφτασε στη νότια ακτή του νησιού. Στις 14 Μαΐου 1944, τους παρέλαβε βρετανικό σκάφος το οποίο τους μετέφερε στην Αίγυπτο, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή.
Η απαγωγή αυτή είχε σημαντικό αντίκτυπο, καθώς ανέδειξε το θάρρος των Κρητικών και των Συμμάχων, ενώ προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στους Γερμανούς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την επιχείρηση.
Ο Patrick Leigh Fermor απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα το 1991, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για τη μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα, τόσο για τον ηρωισμό του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συμβολή του στην αντίσταση κατά των Γερμανών, όσο και ως συγγραφέα και φιλέλληνα ο οποίος μέσα από τα έργα του πρόβαλε τη χώρα μας.

Ο Patrick Leigh Fermor έζησε τη μετέπειτα ζωή του στο σπίτι του στην Καρδαμύλη, στη Μάνη, αγάπησε τον ελληνικό τρόπο ζωής, θεωρώντας τον εαυτόν του, πάνω από όλα, Έλληνα!!!
Επιπλέον φωτογραφικό υλικό από τον επετειακό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/4hgsrpb