Δωδεκαήμερο 2024-2025

Δωδεκαήμερο 2024-2025 και η ώρα του προσωπικού μας απολογισμού βρίσκεται ήδη εδώ. Μια χρονιά κύλισε, η επόμενη τη διαδέχεται και η Γέννηση του Χριστού αποτελεί κάθε χρόνο την αναγκαία αφορμή για να ενώσουμε τις κουκίδες της προσωπικής μας διαδρομής, να επανεκτιμήσουμε τη συμπεριφορά μας, να επαναπροσδιορίσουμε, πιθανώς, τις αρχές μας, δίνοντας αξία στην υπόστασή μας ως άνθρωποι και, το ουσιωδέστερο όλων, να αναλογισθούμε εάν αποτελεί καθημερινή μας πρακτική αυτό που ο Χριστός ήρθε στη γη για να μας διδάξει· η Αγάπη.

Sandro Botticelli (Σάντρο Μποττιτσέλλι): “Η Μυστική Γέννηση” (1500). Ο μοναδικός πίνακας που φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη καθώς και την ημερομηνία ολοκλήρωσής του, στην επιγραφή που έχει φιλοτεχνήσει στο επάνω μέρος του πίνακα στα αρχαία ελληνικά.

Η βυζαντινή παράδοση μας έχει κληροδοτήσει τους απαράμιλλους Ύμνους των Χριστουγέννων. Χριστὸς γεννᾶται· δοξάσατε. Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν· ἀπαντήσατε. Χριστὸς ἐπὶ γῆς· ὑψώθητε…

Ο Μικρασιάτης Έλληνας, λογοτέχνης και ζωγράφος, Φώτης Κόντογλου αφηγείται στο διήγημά του “Καπετάνιος Αγιογράφος” μία θαλασσινή περιπέτεια τα Χριστούγεννα του 1864 που άλλαξε τη ζωή του καπετάν-Γιώργη. Διαβάζει ο Κώστας Καστανάς.

Χριστούγεννα 1891. Ο κοσμοκαλόγερος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει το διήγημα “Στο Χριστό στο Κάστρο” τοποθετώντας την αφήγηση στα Χριστούγεννα του 1867. Σε αυτό, ο παπα-Φραγκούλης μαζί με άλλους συντοπίτες του παίρνουν την απόφαση, ξημερώματα Παραμονής Χριστουγέννων, να μπουν σε μια βάρκα και να περιπλεύσουν τη Σκιάθο για να πάνε να λειτουργήσουν στο εκκλησάκι της Χριστού Γεννήσεως στο Κάστρο της Σκιάθου που ήταν εγκαταλειμμένο και για χρόνια αλειτούργητο. Ο καιρός όμως ήταν χιονιάς. Θα τα κατάφερναν; Διαβάζει ο Δημήτρης Καταλειφός.

Κλείνοντας το χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα με Κάλαντα από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, το 2ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας εύχεται να αναγεννηθούμε όλοι μας, βάζοντας πολλή αγάπη στη ζωή μας.

ΚΑΛΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ